8-ми март – ден за усмивки, цветя и бонбони

8-ми март е. Днес жените празнуват. Духът на празника витае във въздуха сред облаци от пролетно настроение и аромати на цветя. Навсякъде цари оживление, хората купуват букети, саксии, кошнички… Улиците засияват от щастливите усмивки на жени, които гордо разнасят всевъзможни цветя и прегръщат огромни кутии с бонбони. Днес поздравът към дамите е специален. Вместо привичното : „Добро утро!“, жените получават по един „Честит празник!“ от мъжете. Ако дамата е още в еуфорично настроение, може да отвърне на мъжа с: „Честито и на теб!“.

8-ми март в историята
момичета се смеят - ежко
Колко неща чакат да бъдат споделени!

Как са започнали да честват 8-ми март по света? Може би си мислите, че на този ден група купонджийки решили да си имат празник, тропнали с крачета и мъжете ги послушали? Всъщност Международният ден на жената е признание към жените от цял свят – признание, че могат да гласуват, да изразяват свободно своето мнение и че имат равни права с тези на мъжете. На първия 8-ми март нямало цветя, а протести! Дамите се обединили, защото им писнало да ги подценяват, да им плащат по-малко, отколкото заслужават в действителност. На 8-ми март 1857 г. в Ню Йорк протестиращите жени създали история. Промените не станали веднага, а лека – полека. В България тази традиция започва от 1915 г. и продължава до днес.

Жените са жени не само един ден през годината. Майките дават онази близост, обич и топлина на своите деца и съпрузи, която е несравнима с никоя друга. Сестрите са приятелките от детството ни, които винаги са до нас в трудни моменти. Нека днес си припомним за големите и малки жестове на любов, които правят жените и приятелките всеки ден. Както е казал писателят Джером Джером: “Прегръдката на добра жена е спасителен пояс за мъжа, хвърлен му от рая”.

Честит ви празник, дами!

Изготвил: Екипът на Ежко