АПТЕЧКА ЗА ПЪТ – 1 част с Милена

Здравейте Ежковци,
Онзи ден един разговор с колежка относно планината, екскурзиите, както и морето („ така близко и тъй далече“), отново възроди в мен мечти за пътешествия. В крайна сметка, когато не можем да сме на път, можем да се приготвяме – ей сега ще се претърколи времето и ще се озовем пред хиляди възможности, но дали сме подготвени?

От къде да започнем? За създаването на ефективна малка аптечка бихме могли първо да разгледаме какво има в задължителната аптечка за кола (ако имаме кола, да проверим дали наличната е добре оборудвана, всичко да е в срок и изправност) .

Бонус: Ако пътувате извън страната, запознайте се със задължителните или препоръчителните ваксини, които са необходими за съответната дестинация.

Запознаването с подробната статистика за рисковете и епидемиологичните особености на дадена страна вероятно ще подхрани у едни хора негативни емоции, но у други ще внесе спокойствието на подготовката. Преценете сами баланса полза/риск.
При пътуване в самолет, където въздухът е с ниска влажност, съветът е да се снабдите с капки за очи „изкуствени сълзи“.

А ето го моят списък :

аптечка за първа помощ1. При охлузвания, рани, пришки :

Лепенки, бинт, марли, риванол, спирт, връв и др.. Не забравяйте – швейцарско ножче или мъничка ножичка. Каква е ползата да имате марли и бинт, ако нямате с какво да моделирате, адаптирате и фиксирате превръзката. Добре е към немедикаментозният арсенал да помислите за: сигнална свирка, шивашки принадлежности, безопасни игли, ластици, фенерче и батерии.

2. Алергия. В миналото имали ли сте алергии и как се проявяват те?
Бихте могли да се запасите с лекарства от групата на „противоалергичните“ . Някои от лекарствата имат за цел да намалят зачервяването и отока на лигавиците и да намалят отделянето на секрети. Такива препарати са ксилометазолин, капки за нос и тетризолин (Тетрахидрозолиновхидрохлорид, капки за очи).
Глаукомата е противопоказание за тези препарати, но и за много други, така че ако имате глаукома се интересувайте кои лекарства не бива да приемате.
Друг вид противоалергични могат да се приемат като таблетки. Такива препарати са: кетотифен, прометазин, дифенхидрамин, дименхидранат. Тези лекарства имат ефект и против повръщане, а като страничен ефект може да се наблюдава сънливост, така че шофирането не е препоръчително.

Няма да е излишно да предотвратите появата на алергични реакции от ухапвания от насекоми като се запасите с репелент за насекоми.

Някои пациенти описват прием на развалена или трудна за храносмилане храна и отдават симптомите за алергия. За да се избегне недоразумение избягвайте храните, които са ви причинили дискомфорт в миналото. Също така, не пренатоварвайте системата си с големи количества храна.

3. Стомашни киселини – Не рискувайте този проблем да вкисне настроението ви.
Докато сме на тема „храна“, веднага напомняме за лекарствата против киселини. Ако знаете, че имате такъв проблем, спазвайте подходящ хранителен режим. Спирането на цигарите също би облекчило състоянието ви. Лекарствата против киселини са цяла група с разнообразни механизми- най-често използвани са инхибиторите на протонната помпа- омепразол, есомепразол, пантопразол, ланзопразол. По-евтини като цена, но с малко по-малка ефективност са блокерите на H2-рецепторите –ранитидин, фамотидин и др.

болки в главата4. Болка? Къде?
При главоболие се приемат лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни. Парацетамолът е с безопасен профил и трябва задължително да присъства в аптечката. Ацетилсалициловата киселина също е добре познат помощник срещу болката. Зъбоболът често ни кара да посягаме към нимезулид. Освен това последният има известен понижаващ телесната температура ефект. Към метамизол натрий ( аналгин, хексалгин) някои хора развиват алергии, така че е добре да познавате поносимостта си към този медикамент преди да го заредите в багажа.

При болка в корема, разбира се, причините могат да са много и разнообразни. При съмнение за бъбречна колика („камъни или песъчинки“) се приемат спазмолитици, които имат способността да отпускат мускулатурата. При тежка колика се комбинират няколко лекарства. Лекарството на избор е дротаверин, комбиниран препарат е спазмалгонът. Последният съдържа НСПВС и спазмолитици. Пийте вода ! Спазмолитиците се прилагат и при болка, дължаща се на жлъчни заболявания, както и при болезнена менструация.

Болка, която не се повлиява от обичайна доза нестероидни противовъзпалителни изисква консулт с лекар и не се препоръчва да експериментирате с допълнителен брой обезболяващи хапчета .

…Следва продължение….
Целта на настоящата статия е да обостри съобразителността и предвидливостта ви и да ви насочи към най-основните лекарства, в никакъв случай няма претенцията за изчерпателност, защото тя ще се постигне според особеностите на вашия организъм ( налична или не хронична болест) и особеностите на дестинацията. Така едни лекарства влизат в списъка за предстоящо пътуване със самолет до европейска столица и доста други допълнителни „илачи”, когато ви предстои 7- дневен поход през непозната планинска местност.

Автор на статията: Милена Стоянова