Да бъдеш или да не бъдеш мама?

Няма жена, която да не си е питала: “Да бъдеш или да не бъдеш мама?” поне един път в живота си. Отговорът е различен в зависимост от различни обстоятелствата – здравословно състояние, образование, финанси, възраст, партньор в живота.

щастлива женаЗдраве. Аз свързвам здравето с добрата физическа и психическа нагласа. Тук не става въпрос за сериозни здравословни проблеми, които се лекуват по определения начин. В специална тема ще си поговорим за някои заболявания, които пречат на забременяването. Тук говорим за некомфортното усещане в кожата си. Повечето жени сме имали тези моменти. Ако не се чувствате достатъчно жизнена, винаги можете да промените начина си на хранене. Станете по-активна, излизайте на разходки, срещайте се с приятни и зареждащи хора. В тази ситуация на пандемия, срещането е малко по-трудно, но определено си отделете време да сте навън. Или си вземете велоергометър за вкъщи. Харесайте си спокойно място в околностите на града и си направете пикник. Вземете фотоапарата и си направете фотосесия сред природата. Вземете любимата си книга. С една дума – чувствайте се добре!

работеща женаОбразование и кариера. Тези две думи почти винаги вървят ръка за ръка и отнемат доста време за тяхното постигане. Много често не сме готови за деца, защото сега учим. После сме на стаж. После ходим на допълнителни курсове и напредваме в работата. Всеки си избира докъде да се катери по стълбицата и колко време ще му отнеме.

Възраст. Не познавам жена, която обича да я питат на колко е години. Това е тема табу за всеки, на който му е мил живота. Но истината е, че няма да станем по-млади. Много е приятно, когато отидеш на гинеколог и той започне да ти обяснява как с възрастта броят на нормалните яйцеклетки намалява и шансът ти става все по-малък. Простата математика ни казва, че ако сме майки на 35, ако искаме да видим внуци, ще трябва доста да почакаме. Но не вземайте решението за дете, само защото е време. То е важен фактор, но не е единственият. Не се връзвайте на постоянните въпроси на приятелки с деца и роднини: “Кога ще има бебе?”. Можете да им кажете: “Тази вечер! “.

двойкаФинаси. Парите никога няма да са достатъчно. С дете ще бъдат още по-малко, но нима това е пречело на нашите родители? Нашите баби и дядовци са имали по 5-6 деца и не мисля, че са били супер богати. Ако чакате да спечелите от лотарията, това също е вариант.

Партньор в живота. Между нас казано, е хубаво да си имате мъж, защото без него ще е малко по-трудно. Не е невъзможно, а и има всякакви варианти: донорство, осиновяване. За детето е добре да има двама родители. Двойна грижа, повече играчки и още един пакет с баба и дядо. Най-важното за едно дете е да е обичано, другото няма такова значение. Важният въпрос е дали Вашият мъж иска дете. Седнете и си поговорете сериозно. Всеки има право да желае или да не желае бебе. Просто трябва да сте с човек, който го иска. Един приятел ми каза, че мъжът никога не е готов за деца. Може и да е прав, но е хубаво детето да е общо решение и осъзнат избор.

Е, готови ли сме да бъдем мами?

Написа: Стела от екипа на Ежко