Датското щастие и пътят към неговото постигане

Човешкото щастие е проста сума от обикновени нещица. Едно от тях е работата. Казват, че ако правиш това, което обичаш, вечно ще се забавляваш. Като децата… Дали е истина или не, всеки трябва да провери. Факт е, че има невероятни работни предложения по света, но какво ли е да си в Института за изследване на щастието? Да, съществува такъв институт. Не е в България, но това не ни изненадва. Тук дори за БАН няма достатъчно пари.

Институт на щастието

Институтът за изследване на щастие се намира в Дания. Там живеят едни от най-щастливите хора в Европа, а може би и в света. „Но какво прави тези хора толкова доволни?“ – ще запита всеки средностатистически българин. Първо, имат много почивни дни в годината и безплатно здравеопазване. Живеят с високите си заплати нашироко. В Дания жилищната площ на човек от населението е неприлично голяма. – цели 51кв.м за собствени мисли среднощни гости и танци до зори. Да не си помислите сега да отлетите с първия самолет за Дания? Защото ще се пренаселят и няма да са толкова щастливи. Нашите панелки побират всичко хубаво на едно място, нали?

Щастие, любов и още нещо…

Любовта е другото име на щастието. Когато сме влюбени, преливаме от хормона „окситоцин“. Този хормон ни удавя при прегръдка с близки приятели и при гушкане с любимата котка. Дори една разкошна шоколадова торта върши същата работа. Ползотворното социално общуване, спокойствието и сигурността определено ни зареждат положително. Можем да сме щастливи навсякъде. Само от нас зависи!

Щастие у дома
Дом, сладък дом…

Има ли кратък път за постигане на щастие?

Ето някои неща, които със сигурност ще ни повишат настроението :
1) Горещи напитки
2) Свещи (но не в комбинация с жито)
3) Празници с близки и приятели
4) Настолни игри
5) Любима музика

Забавното е, че хората са по-щастливи у дома, вместо по барове и заведения. Това не означава да се изолираме от света, а да превърнем дома си в уютно гнездо. Да почетем някоя забавна басня, да се усмихнем над чашата горещ шоколад, да купим цветя. Малките подобрения вкъщи могат да направят чудеса. Поставете тук-там възглавници, запалете някоя красива свещ, отворете бутилка вино и се отпуснете.

Хижите, компаниите, екскурзиите допълват незабравимите моменти в живота. Близо до природата ще се насладим на спокойствието, на птичата песен и шума на водата. Датчаните не могат да се похвалят с хубаво време. При тях почти винаги е студено, за което няма как да им завиждаме. България е чудно красива и с мек климат. Можем да запалим огън на открито, да хвърлим на грила няколко ухаещи мръвки и да гледаме звездите до зори. Нека усетим топлината на близките си. Всичко това е щастието, не мислите ли?

Изготвил: Екипът на Ежко