6 мисли на Живанши

1. Роклята трябва да следва тялото на жената, а не жената да следва роклята.

Живанши създава прословутата черна рокля, която всяка една жена трябва да има в гардероба си. Много от моделите му са вдъхновени от картини на Матис и Жорж Брак. Испанският дизайнер Баленсиага е негов идол. Самата Одри Хепбърн споделя: “Дрехите на Живанши са единствените, в които чувствам себе си. Той е много повече от дизайнер, той е създател на личности.”

Живанши и черна рокля
Очарование в черно.

2. Никога не трябва да бъркаме елегантност със снобарство.

Живанши е роден в Бове, Франция, син на маркиз. На 17 години напуска родния си дом и заминава за Париж. Отгледан е  от майка си и баба си, тъй като баща му умира, когато той е едва на 3 години. Обмисля да учи за адвокат, но за всеобща радост на жените, става дизайнер. Вместо още един некадърен адвокат, светът получава блестящ творец.

3. Няма жена, която да не иска да изглежда като Одри Хепбърн.

Звучи малко пристрастно, но Одри определено е неговата любимка. За първи път се запознават при снимането на филма “Сабрина”. Тогава Юбер остава доста изненадан, че има среща с Одри, а не с Катрин Хепбърн. Така започва тяхното четиридесетгодишно приятелство и сътрудничество. Самата Одри му се доверява изцяло за визията си пред екрана и в живота.

4. Моята е една от най-красивите професии в модата: да правя щастливи другите с идеи.
Новатор, неповторим, създател на елегантни тоалети – всичко това е Живанши. Облича звезди като Грейс Кели  и Елизабет Тейлър. Създава торбестата рокля, тип sack, която не описва женските извивки. Мистерията на този модел го превръща в хит и изстрелва към висините на модата.

Красива ролкя като на Живанши.
Шик и красота.

5. Луксът е във всеки детайл.

На 25 години Живанши решава да създаде своя модна къща. Желае жените да се обличат с елегантност и въображение. През 1957  представя и свой парфюм с помощта на  Одри Хепбърн. За първи път известна актриса става лице на парфюм.

6. Животът е като книга. Научаваш какво ще ти се случи, едва след като обърнеш страницата.

Съдбата подлага Живанши на различни изпитания. През 1988 г. той продава бизнеса си на Луис Витон и се оттегля в своя замък. След себе си оставя богатство от идеи. Черната рокля на Одри от “Закуска в Тафани” ще остане  пример за съвършенство и стил.

Изготвил: Екипът на Ежко