6 мисли за живота от Одри Хепбърн

1. Добрите неща не ти падат просто в ръцете. Господ е много щедър, но очаква ти първи да свършиш своята част.

Одри Хепбърн е икона на елегантността за своето време. Тя е муза на модната къща „Живанши”, носителка на множество престижни награди и посланик на УНИЦЕФ.  На пет години прави първите си балетни стъпки.  По-късно преподава балет, за да набави пари за храна на семейството си. Гладуването през войната и крехкото й здраве  повлияват върху нейната фигура за цял живот. Въпреки бесния си устрем към  сцената, Одри се отказва твърде рано от балетните си изяви заради своя висок ръст – 1,70 см. Но печели първата си роля за мюзикъла „Funny Face” именно поради своите балетни умения и подготовка. Там тя танцува редом с легендата Фред Астер. Кой би повярвал, че онова крехко момиче също един ден ще се превърне в легенда?

2. Истинските приятели са семействата, които ти можеш да избираш.

Родителите на актрисата не са идеален пример за сплотено семейство. Бащата  напуска семейството, когато Одри е малко дете. Тази травма оставя дълбока рана в нея. Самата тя се жени два пъти, но и двата й брака са пълен провал. Приятелствата, едно от които е с Юбер Живанши, продължават до края на живота ѝ.

Одри Хепбърн се усмихва3. Винаги можеш да кажеш за каква личност те възприема мъжът: по обеците, които ти подарява.

Одри и Мерилин Монро имат много допирни точки. За получените безброй подаръци и мъжки сърца всяка жена би им завидяла. При Мерелин обаче връзките завършват със скандал. Одри притежава финеса и изтънчеността на дама от висшето общество. И двете са емблеми на своето време: Мерилин е секс символ, Одри -икона за стил. Изпели са си песента „Честит рожден ден” пред президента и са имали връзка с него. Явно Кенеди е бил голям ценител на женската красота, а дамите са имали усещане за мъж. Одри Хепбърн е излизала с Кенеди, докато той е още сенатор. Разделят се без излишен шум. Мерилин прави световно шоу от разлъката. Разбира се, като всяка актриса, Одри също е имала своята скандална любов. Вместо да разведе женения си колега, при снимането на “Сабрина”  тя просто го напуска.

4. Гримът може да те направи красива външно, но не помага, ако грозотата е отвътре. Освен, ако не изядеш грима.

Одри е икона на красотата, но също и образ на състрадание. Болезненото минало е една от причините да посвети живота си на хуманитарна дейност.  За своето детство актрисата прави аналогия със съдбата на Ане Франк. Счита написаното от момичето за описание на собствените си премеждия. И двете са били на 10 години, когато войната ги застига. Пред очите на малката Одри убиват нейните чичо и братовчед. Хитлеровият режим дава уроци, които тя никога не забравя.

5. Не гледам сериозно на живота. Гледам сериозно на това, което правя.

Самата Одри възприема живота като сезони. Обича да разказва приказки и не се страхува от старостта. „Бях млада, бях майка и сега съм възрастна. Всичко идва в подходящото време”- споделя актрисата.

6. Моята най-голяма амбиция е да имам кариера, без да стана кариеристка.

Одри е носителка на почти всички награди, за които бихме се сетили. Печели „Оскар”. Взима награда „Еми” за телевизионното предаване „Градините на света с Одри Хепбърн”. Носителка на награда „Тони” за театър и „Грами” за озвучаване на най-добра детска аудиокнига. Но за нея е от изключителна важност наградата „Мама”, с която я даряват двете й деца: син и дъщеря.

Изготвил: Екипът на Ежко