Мойсей – поредният триумф на Микеланджело

В църквата „Св. Петър в окови“ (San Pietro in Vincoli) може да се види едно от най-добрите творения на Микеланжело – статуята на Мойсей. Творбата била поръчана от папа Юлий II и предназначена за неговата гробница в базиликата “Св. Петър” във Ватикана. Поради разногласия и парични въпроси, статуята остава да краси ” Сан Пиетро ин Винколи”, привличайки нескончаем поток от туристи.

С брада или без? Това е въпросът
Бради и Мойсей
Лъмбърсексуалните са на всеки километър.

Мойсей е седнал и държи в дясната си ръка Скрижалите, а с другата плахо придърпва към тялото си края на своята дълга брада. Може и да се страхува от космополитното нахлуване на лъмбърсексуалните типове, които напоследък изълниха атмосферата с мъжки ухания от груби ботуши и яхния, засъхнала по брадите им. Може пък да се диви на комбинацията от зализана с гел коса и брада…Кой знае?

Защитникът на ценностите

Мойсей е с опънати вени по ръцете и в напрегната поза. Лицето му е изопнато, а вежите – сключени. Колената са присвити, сякаш всеки момент ще се изправи и ще си тръгне от това комерсиално общество. Още по негово време са почитали Златния телец, а днес всички събират биткойни. Нищо ново под слънцето. А Мойсей продължава да пази Скрижалите!

За рогчетата и Фройд
Мойсей с рокчетата
Рогчетата на Мойсей

Изненадващо е, че на главата си Мойсей има две рогчета. Някакъв турист запита в наше присъствие екскурзовода: “Дали пък няма роднинска връзка с Дявола? “. Истината е друга. Библията претърпява много преводи, а на еврейски думите “лъчи” и “рога” са сходни. Грешният прочит на Микеланджело води до въпросните рогчета върху главата на неговото велико творение.

Зигмунд Фройд се залепя за скулптурата и прекарва цели три седмици в съзерцаване. Може да си е мислил, че сънува, толкова жив изглежда Мойсей. Дали тогава не е дошъл до невероятното прозрение, че неговото тълкуване на сънищата в сравнение с творението на Микеланджело пет пари не струва? Никой не може да каже, минало – заминало…

Без майтап, усещането за реалност е толкова голямо, че все едно Мойсей стои пред вас от плът и кръв и му е толкова писнало от глупостите на човешкия поток край него, че аха-аха да хване пътя и да си ходи.

Изготвил: Екипът на Ежко