На умалителните с цунки-гунки (любов)

Винаги съм се учудвала как напознатите реагират на бебетата. Както си буташ с мъка количката, някой се приближава и започва да говори на случайно срещнатото бебе с лавина от умалителни имена – душичке, мишленце, патенце, буболеченце и да се лигави до припадък. Явно малките бебенца-мебенца правят чудеса с лексиката ни. То си е едно такова пухкаво, сладко и сякаш те приканва да започнеш да му говориш на развален бебешки, да гукаш и да повтаряш до припадък „агу-агу“. Но умалителните не спират до разговора с бебетата. Те са навсякъде около нас.

на умалителните с любовВлизам в близкото кафене. Там една прекалено любезна жена ми предлага току-що сварено кафенце. Дали ще искам сметанка или захарчица? Не, предпочитам го горчиво, че почва да ми нагарча от толкова сладост. После на полянката една жена си търсеше кученцето. „Каква порода е кученцето Ви?“ – я попитах. „Санбернар“ – ми отговори жената. Представих си го с размерите на филмовия Бетовен с общо тегло 100 килограма и се пообезпокоих. Дано да не се натъкна изневиделица на това „кученце“, ако е гладно.

След това влязох в един магазин за обувки. Продавачката се приближи към мен, усмихна се с всичката сладост, на която е способна и ме попита: „Кой номер е Вашето краченце?“. Ами моето краченце е 41 номер и освен това имам широко стъпало. Не съм Голямата стъпка, но спрямо китайската номерация се приближавам. Жената не трепна при отговора, разтършува се из пакетите и каза, че за такъв голям крак има налични само едни розовки обувчици с бляскави сърчица. Айде нема нужда

Да не разказвам как е в магазина за дрехи. Един те вижда като Чебурашка, а друг като крокодила Гена. Затова нека да не се питаме за размерчето и килограмчетата, а да оставим кантарчето да тежко да мълчи. Хубаво е да имаме едно наум и за „милите“ хора като героинята на Чудомир, която щедро ръси комплименти: „Я бат’Боньо, умен човек излезе, дето се ожени за тебе. Малко ти били редки зъбите и си понакуцнуваш, ама няма да маршируваш из кухнята я!” Хайде, сладурченца, до скив!

Написа: Стела от екипа на Ежко