СЕМЕЙСТВО – ЧАСТ 2 – ПОДГОТОВКА НА ДОМА

Здравейте Ежковци, не всяко пътешествие изисква физическо преместване. Понякога фундаментално преживяване може да се превърне в същинско пътешествие. От позицията на първескиня, която за първи път поглежда светът на майчинството от 1 л., ед. число, мога да въздъхна със страхопочитание за преживяването, което всъщност едва сега започва.

Пътят от семейното планиране, с неговите неуспехи и накрая успех, реализираната бременност до голямото неизвестно с раждането, което в крайна сметка за мен завърши със секцио Цезарея по медицински причини, бе дълъг и много обогатяващ. Мога да обобщя дотук, че въпреки теоретичната подготовка (която ми бе необходима и в своето преповтаряне), истински готов за майчинството никой не може да те направи освен собственото ти дете с уникалните му нужди и особености. Разбира се, опората върху опита на другите майки също е много важен и искам да изкажа тук моята благодарност на всички, които ни помогнаха независимо дали бяха близо до мен или на хиляди километри, независимо дали се познавахме от детските си години или пък се запознахме задочно по повод щастието ни. Помощта се изразяваше в споделяне на тяхната история, в съвети, в осигуряване на материалната база, в подаръци за детенцето ни и прочие. Тази готовност на хората да обгрижат нероденото ми още бебче създаде изключително топли чувства у мен и моя спътник в живота. Благодаря им безкрайно !

Тук съм избрала да не говорим за раждането и бременността. Ще изместим фокусът към една от стъпките, които трябва да се предприемат при навлизане в този нов свят, а именно- подготовката на дома за пристигането на бебето.

1. Кошара

детска кошара

2. Матрак

3. Протектор за матрак

4. Чаршафи ( Не е задължително в началото, използваме подложки за легло или подложки за многократна употреба)

5. Органайзер за кошара – Незадължително, но удобно.

органайзер за кошара

6. Повивалник ( пак го покриваме с подложка)

повивалник

7. Количка (Нашият избор бе количка втора употреба )

8. Корито за къпане ( с универсална стойка закупихме, за да можем при нужда да сменим коритото)

корито за къпане със стойка

корито за къпане

 

 

 

 

 

 

9. Шезлонг- когато отпадналото пъпче зарастне и вече може да започне традционната ежедневна ваничка.

шезлонг за бебешка вана

10. Поне 2 хавлии за къпане (с тензух или бархет също се постига добро попиване на влагата )

11. Индивидуален термометър

термометър за бебе

12. Ножичка, нокторезачка и пиличка

козметичен комплект за бебе

13. Четка и гребен

четка и гребен за бебе

14. Помпа за нос- Приготовление за бъдещето, което обещава много запушени носове.

помпа за нос за бебе

15. Козметика и аптечка за бебето

16. Скрин и ДРЕШКИ (бодита с дълъг и къс ръкав, елечета, ританки, чорапки, ромпърчета, ескимоси, шапчици и други). Аз трябва да си призная, че обогатих речника си и разбрах какво се крие зад думите ромпър и ескимос.

17. Шишета ( броя зависи според това дали кърменето е успешно)

18. Стерилизатор

19. Препарат за съдове и четка за почистване на шишета

20. Пликчета/ контейнери за съхранение на кърма

21. Помпа за кърма

помпа за кърмаИзборът за помпа за мен беше много труден, а бях горещо посъветвана, че без нея няма да стане. Чаках промоции до последния момент, накрая реших че въпреки всички съвети ще е ръчна помпата и помолих съпруга ми да поръча набързо нещо. Той явно е слушал внимателно и далновидно поръчал електрическа помпа без знанието ми. Мога да потвърдя опитът на другите мами, че много се използва и спестява много време. Остава в мен обаче въпросът за по-евтините електрически помпи – мненията за тях са твърде малко и реално човек не може да си направи информиран избор. Приветствам всеки, който е решил да пробва евтина помпа смело да сподели мнението си, за да може повече хора да си позволят това удобство ?
Какво се случи в родилното ? Очаквайте в следващата статия.

22. Бебефон. Смятах да пропусна тази скъпа вещ или да го набявя втора употреба, но роднини ни подариха, така че е наличен. Подозирам, че следващите месеци ще бъде все по-употребяван )

бебефон

бебешка играчка

23. Играчки – още е съвсем рано, но подаръци-играчки се стичат от всички крайща на България и света и чакат бебе да порасне, че да могат да се включат във вълшебството на детската фантазия .

Голяма бяла акула ще се вихри в Черно море. Какво ли име ще й бъде дадено?

 

 

 

Автор на статията: Милена Стоянова