Любопитно за любимия ни сладолед и джелатото

Сладолед във фунийка
Колко са много вкусовете на щастието!

Ако незаменимия сладолед беше измислен от гърците, сигурно боговете им щяха да изхвърлят амброзията от Олимп и да я заменят с него. Сладоледът е идеалната причина за първа среща и добър утешител при раздяла. Думата „джелато“ означава „замразен” и се е превърнала в нарицателно име за италианска храна. Сладоледът и джелатото изглеждат еднакви на вид, разликата е само в съставките. Джелатото обаче е по-здравословно, защото съдържа малко мазнини. Прави се от мляко, по специални рецепти, които са обект на изучаване в нарочно създадени за тази цел университети.

Мадагаскар и ванилията

Ако предпочитате ванилов сладолед, вие сте магнетично привлечени от всяка фурна с пресни закуски. Това е права и обратна теорема без доказателства. Благодарете за този неповторим аромат на мадагаскарците. Индонезия и Магадаскар доставят голяма част от ванилията по света. С ванилията в десерта си винаги се чувстваме като захаросани облачета, отлитащи на седмото небе. Днес ще открием сладоледа в почти всеки магазин за хранителни стоки, но дали е било така и преди?

Ох, този сладолед …
Мелба с шоколадови пурички
Мелбата не може без пурички.

1. Още през 5-ти век преди Христа гърците са хапвали нещо сладко и замразено, което подозрително напомня на сладоледа. Идея си нямам обаче как историците са достигнали до следите на изпарените или изядени преди векове парченца лед. Но това си е техен проблем: лъжата ще лежи на тяхната съвест…Преди да се включи млякото като основна съставка, в сладоледа са слагали просто лед. Дори в Библията Исак предлага на Авраам козе мляко с лед.

2. През 13-ти век Марко Поло се забърква в световната история на кулинарията, внасяйки една от първите форми на сладоледа в Европа.

3. През 1686 година италианецът Франческо Колтели отваря във Франция кафе, в което продава джелато. Така италианският десерт се конфронтира завинаги с еклерите и кроасаните.

4. През 1840 е изобретена първата машина за сладолед, a 11 години по-късно изниква първият завод за сладолед. Скоро след това се ражда и мелбата.

5. 1904 –а е изключително важна година в историята на сладоледа: тогава е изядена първата вафлена фунийка.

сладоледов десерт с ягоди
Как да не обичаш месец Юли?

6. Сладкото удоволствие си има цял месец Юли, посветен на него. 15 юли пък е обявен за национален ден на сладоледа в САЩ.

7. Най-много сладолед по света се яде в Нова Зеландия, в САЩ и Австралия.

Ако се чувстваме дебели и депресирани от този факт, значи си струва да дадем пари за една огромна мелба… Неделята е време за разходки, чист въздух, игри и сладоледи на открито. Мислете си, че бягате, докато ядете този студен десерт, и със сигурност ще отслабнете от толкова много мислене! А  ако много ви се мисли и искате да тествате новите си знания за слаодоледа, имаме въпроси за вас  като за сладоледени отличници

Изготвил: Екипът на Ежко