Топ 5 уникални места в Рим, които трябва да видим

Съществуват топ 5 места в Рим, които непременно трябва видите през живота си. Всяка година 10 милиона туристи посещават Вечния град. Ние, от екипа на Ежко, решихме да разберем лично какво ги привлича в Рим. Може би тази година е ваш ред да се очаровате? Независимо от маршрутите, които сте си набелязали, добре е да видите тези забележителности и да разказвате за тях с гордост на близки и познати:

Колизеят е първи в списъка на нашите топ 5
Като от пощенска картичка е, нали?
1. Колизеумът е първото от нашите топ 5 предложения

Този  полуразрушен амфитеатър, достигнал до нас от римско време, таи в себе си огромна притегателна сила за туристите. Хора от цял свят се редят на безкрайни опашки, за да го видят. Непременно го включете в своите топ 5 места за посещения! Ако не искате да чакате с тях, купете си карта Ромапас от някоя будка за вестници и използвайте един от безплатните билети. Ще научите повече за Ромапас в следващи статии. Една от тайните, които крие Колизея, за да се съхрани и до днес, е бетонът използван при строителството. Удивителното е, че римляните са получавали безплатен достъп до представленията, безплатна храна и безплатно вино, за разлика от сега.  Заредени с такъв огромен стимул, те са висели там от сутрин до вечер. Как да откажеш на подобна оферта? Изглежда много изгодно и щедро от страна на императора, ама не! Това си е високо платен кървав PR. Как са се забавлявали древните римляни и на каква цена можем да видим всичко това днес, за да си направим снимки на арената, ще прочетете в специалната статия за Колизеума.

Фонатнът Ди Треви
Страхотно място за почивка.
2. Фонтан Ди Треви и неговата магия

Според мнозина фонтан Треви е най-известният в света. Във всички случаи ни заплени със своята красота. Вие сами ще разберете защо сме го включили в топ 5. Фонтанът е неволен участник в много филми и любовни истории. Култова е сцената с Марчело Мастрояни и съблазнителната Анита Екберг. Двамата се потапят и прегръщат във фонтана. Това е част от сценария на „Сладък живот“ на режисьора Федерико Фелини. Не се пробвайте да влезете, за да си направите снимки, защото ще завършите в полицията! Може да си помислят, че ще оберете съкровищницата от монети по дъното или ще надникнете под диплите на Нептун… Посетителите хвърлят монети, за да се върнат отново в Рим. Ето как стават част от легендата… За това архитектурно чудо, за парите, които с лопати се ринат от дъното, за неговия невероятен архитект и много други подробности ще научите в специалната статия за фонтан Ди Треви.

 

 

Ватиканът на фона на залязващото слънце
Ватиканът по залез.
3. Ватикана – държава и музей едновременно

Това е град-държава в града, със свои закони. Тук картата Ромапас не важи! Милиони хора се стичат от всички краища на света, за да видят площада и базиликата „Св. Петър“ и да си направят снимки с папата. Ще се срещнете с него на поредната му неделна молитва. Качете се горе, на площадката пред купола, и ще видите целия Рим като на длан. Усещането е невероятно: всички пътища водят към Рим! Ватиканските музеи ще ви дадат възможност да се насладите на произведенията на Микеланджело, изрисуваната от него Сиктинска капела, великолепната “Атинската школа” на Рафаело и много други… Ще обикаляте с часове в захлас. Ето още подробности за Ватикана 

Карети с коне пред Пантеона

4. Пантеонът – вечното обиталище на боговете

Магическото място на „всички богове“ и притегателен център за туристите в Рим.Построен през II век от н.е. , Пантеонът е най-добре запазената антична сграда в столицата. Входът за него е безплатен! Ура! В момента действа като католическа църква на света Дева Мария и всеки може свободно да го види.  В същото време сградата е и гробница. Научете повече за „Окото на Пантеона“, кой почива под него и други подробности…

Испанските стълби и лодката на Бернини5. Испанските стълби – мястото за срещи в Рим

Те не са обикновени стълби, а място където усещате духа на града. Смятани са за най-дългото стълбище в Европа. Какво изкачване пада само! Ще изразходите калориите от всички пици, които сте опитали! Но първо седнете върху стълбите, пробвайте местния сладолед както Одри Хепбърн в “Римска ваканция” и се насладете на живота. Само не си мийте ръцете във фонтана на Бернини –  “Старата лодка”! Ако искате да знаете още за историята на Испанските стълби и какво правят те в Италия, за Грозната лодка, която плува във фонтана и други такива неща, прочетете статията за Испанските стълби.

Изготвил: Екипът на Ежко