Великденският козунак

Аз чакам цяла година Великден, за да се наям без угризения с козунак. Защото по празници, на гости и на рождени дни не се пълнее. Така бяха ми казали един път и аз съм убедена, че това е научно доказано. Е, не съм тръгнала да проверявам това твърдение, но и така ми е добре.

великденски козунакОще от март брошурите на хипермаркетите започват да се пълнят с намаления на козунаци. С наближаването на празника изгодни предложения започват да изкачат отвсякъде като Великденски зайци. Вкусовете са разнообразни – без палмова мазнина, без глутен, без яйца, без брашно. Едни от други са по-шарени и по-пластмасови на вкус. Има и едни маскирани козунаци, които са си жив кекс. Очаквам да пуснат скоро козунак с луканка, кисели краставички и кюфтета.

Зачитам се в етикета на един домашен козунак. Там има толкова много добавки, оцветители, консерванти и аромати, че думата „домашен“ придобива изцяло ново значение. В Страната на чудесата на козунаците Алиса би казала за него: „Няма смисъл да се опитваш, тъй като човек не може да повярва на невъзможни неща.“ Ще си взема от пекарната.

На фурната пред нас се вие опашка, която напомня реденето за банани през соца. То едно блъскане, едни списъци, кой кога ги е поръчал, кой как се прережда. Отказах се и си продължих към къщи. Остана ми последната опция – да си направя сама козунак. Колко може да е трудно? А и имам една рецепта за пухкав козунак от хлебопекарна. Само слагаш, правиш си един маникюр и си готова.

Да, но ми се счупи хлебопекарната. Пуфтеше, чукаше и по едно време гробно мълчание. Как да си направя козунак в хлебоперна без такава? Явно маникюра ще си остане за друг път. Започвам да блъскам по масата и да се чудя защо реве детето. Така на почивки блъскам тестото, на почивки сменям памперси и давам пюре. След няколко часа лепкавото нещо набухна и го метнах в печката. Замириса изненадващо приятно. Даже се яде. Малко черен стана, но няма да му гледаме косурите. Айде весел Великден и да Ви е сладко!

Написа: Стела от екипа на Ежко