Защо са испански Испанските стълби в сърцето на Рим?

Църквата Тринита дей Монти
Френската църква към Испанските стълби.

Испанските стълби са цяла една култура. Това място е привличало много творци на изкуството. Тълпи от красиви жени са се навъртали около художниците, за да бъдат рисувани. Хубавиците пък, от своя страна, замайвали главите на мъжете, които денонощно се щурали по стълбите нагоре-надолу в неспирен поток. Така испанските стълби се прочули като място за срещи.

Представляват съвкупност от площадки, надписи, извивки, тераси и стълби. Наподобяват мраморна пеперуда, кацнала върху площад Испания. Тези 135 стъпала свързват едноименния площад с прекрасната бяла църква горе, носеща името Trinita dei Monti. Точно пред църквата се издига един от 12-те обелиска в Рим. Тук се срещат всякакви хора, бедни и богати, от различни народности и раси, и всички те висят по стъпалата, попивайки очарованието на това място. Неслучайно Испанските стълби са част от филма „Римска ваканция“, в който Одри Хепбърн нагъва сладолед и усеща вкуса на „сладкия живот“ в Рим. Интересно е, че съществува забрана за яденето и пиенето върху стъпалата, за да бъдат запазени те като архитектурна ценност. Макдолналдс е помислил и за гладните туристи, любители на бързата храна, които като озверели търчат по Испанските стълби. В близост до тях е открил първия си ресторант в Италия.

Как започва всичко? С едно завещание!

Макар и да звучи като криминален роман, парите за строежа идват от завещанието на френския дипломат Етиен Гофие. През 1723 г. започва изграждането на Испанските стълби по архитектурните планове на Франческо де Санктис. След две години строежът е завършен. Но и този архитектурен паметник не е подминат от вандали. През 2007 г. някакъв тип се спуснал с джипа си по стълбите. Няма пострадали свидетели, освен няколко стъпала.

Фонтанът със старата лодка на Бернини
“Грозната лодка” на Бернини.

В центъра на площада се намира „Грозната лодка“. Това е местното име на „Фонтана със старата лодка“. Създателят му, архитектът  Бернини, бил вдъхновен от римската легенда за наводнението на река Тибър през 16-ти век. Тогава реката толкова придошла, че изхвърлила една рибарска лодка на същото място.

Защо се наричат Испанските стълби в италианската столица?

Звучи абсурдно, но има обяснение. Стълбите са построени в близост до Испанското посолство и площад Испания. Църквата на върха е Trinita dei Monti. Тя е френска църква, построена от крал Луй XII , която и до днес приютява френски и други пътешественици.

Какво общо имат Испанските стълби с английския поет Кийтс?
Испанските стълби и чаените стай
Чайната “Бабингтън” и скъпарските магазините Фурла.

Като слизаме по стълбите, отдясно, се намира къщата-музей, в която са живели Кийтс и Шели. Джон Кийтс е талантлив поет, отпрашил по течението на Романтизма. Пърси Биш Шели е другата известна фигура, плаваща в същата лодка. Мери Шели е неговата жена, благодарение на която произведенията на Пърси стават достояние на света.  Тя ги популяризира. Любопитно е, че „Франкенщайн“ на Мери Шели и до днес си остава неповторимо четиво, екранизирано в много филми. Самият Кийтс умира в тази къща от туберколоза, едва на 26 години.

От лявата страна на Испанските стъпала се намира чайната “Бабингтън”, където традиционно сервират английски чай повече от век. Чайната е създадена през 1893 г. от Изабел Каргъл и Анна – Мария Бабингтън. Не е била обикновено място за чаепитие, а важно място за културни срещи и мероприятия.

Испанските стълби е едно от топ 5 уникални места в Рим. Не го пропускайте!

Изготвил: Екипът на Ежко